Wołowina duszona w winie – BRASATO AL BAROLO
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wołowej
- 1 butelka barolo (ewentualnie innego wina ze szczepu nebbiolo)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka posiekanego tłuszczu z prosciutto
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę. Do szklanego lub kamionkowego naczynia wlewamy wino, dodajemy cebulę, czosnek, marchewkę pokrojone w cienkie talarki, posiekanego selera, liść laurowy i rozmaryn. Zanurzamy mięso w marynacie, odstawiamy na 24 godziny. Następnie wyjmujemy mięso, osuszamy papierowym ręcznikiem, obwiązujemy sznurkiem.
W brytfannie rozgrzewamy masło z tłuszczem z prosciutto, wkładamy mięso i dokładnie obsmażamy ze wszystkich stron. Wino z marynaty cedzimy, wlewamy do rondelka i odparowujemy o połowę. Obsmażone mięso przyprawiamy solą i zalewamy winem. Przykrywamy brytfannę. Dusimy wołowinę na małym ogniu przez ponad 2 godziny. Sprawdzamy, czy jest miękka. Gotowe brasato wyjmujemy z garnka, usuwamy sznurek, kroimy na plastry, polewamy sosem, który powstał podczas pieczenia i od razu podajemy.
Mięso powinno być tak miękkie, by można je było zjeść bez używania noża.
Danie to podaje się z purée z ziemniaków albo z polentą.