Wołowina duszona w winie – BRASATO AL BAROLO

Składniki:Wołowina duszona w winie BRASATO AL BAROLO Przepis

  •  1,5 kg łopatki wołowej
  •  1 butelka barolo (ewentualnie innego wina ze szczepu nebbiolo)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanego tłuszczu z prosciutto
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy marynatę. Do szklanego lub kamionkowego naczynia wlewamy wino, dodajemy cebulę, czosnek, marchewkę pokrojone w cienkie talarki, posiekanego selera, liść laurowy i rozmaryn. Zanurzamy mięso w marynacie, odstawiamy na 24 godziny. Następnie wyjmujemy mięso, osuszamy papierowym ręcznikiem, obwiązujemy sznurkiem.

W brytfannie rozgrzewamy masło z tłuszczem z prosciutto, wkładamy mięso i dokładnie obsmażamy ze wszystkich stron. Wino z marynaty cedzimy, wlewamy do rondelka i odparowujemy o połowę. Obsmażone mięso przyprawiamy solą i zalewamy winem. Przykrywamy brytfannę. Dusimy wołowinę na małym ogniu przez ponad 2 godziny. Sprawdzamy, czy jest miękka. Gotowe brasato wyjmujemy z garnka, usuwamy sznurek, kroimy na plastry, polewamy sosem, który powstał podczas pieczenia i od razu podajemy.

Mięso powinno być tak miękkie, by można je było zjeść bez używania noża.
Danie to podaje się z purée z ziemniaków albo z polentą.

SMACZNEGO :)